Koffie ende Koeck

Koffie ende Koeck komt voort uit het creatieve hart van eigenaar Maartje. Sinds haar twaalfde levensjaar experimenteert ze volop met al het plantaardig heerlijks wat de natuur te bieden heeft, en heeft zich zo in de loop der jaren ontwikkeld tot vegan chef, met als specialiteit patisserie. De liefde voor lekker en zelfgemaakt eten heeft zij met paplepel ingegoten gekregen: haar moeder maakte de meest heerlijke drie-in-de-pan, crumbles, appeltaart, broeder, oliebollen en appelflappen, stroopkoekjes, charlottes en andersoortige verwendesserts. Haar vader bakt voor kerst en pasen altijd de (écht waar!) allerlekkerste tulband en het beste kerstbrood met echt amandelspijs, en draait ook zijn hand niet om voor het maken van een slagroomtaart die niet misstaat in de vitrine van een banketbakker.

Als kind deed Maartje niets liever dan koekjes bakken, en daarna versieren. Deze baklust is altijd gebleven. Daarom besloot ze na het afronden van haar opleiding Kunstgeschiedenis aan de UvA

niet een baan in de kunstwereld te zoeken, maar een ondernemersplan op te zetten voor een culinaire uitvalsbasis. Haar plan heeft zelfs een prijs van de Rabobank gekregen als aanmoediging voor duurzaam ondernemerschap, want de zaak is zo duurzaam mogelijk opgezet. Het interieur is gerecycled en er is gebruik gemaakt van ecologische krijtverf. Ook is het menu zo duurzaam mogelijk: alles is plantaardig (met een plantaardige cappuccino bespaar je 100 liter water ten opzichte van een met koemelk!) en zoveel mogelijk biologisch en direct trade. Naast het duurzame en mens- en diervriendelijke aspect wordt er veel aandacht geschonken aan de smaak en het mondgevoel van de producten, want een taartje eten we tenslotte omdat het zo lekker is!

Het warme gevoel wat Maartje als klein meisje van huis uit meekreeg wanneer haar ouders haar uit school opwachtten met thee en wat lekkers wil zij ook meegeven aan de gasten die de lunchroom komen bezoeken. De zaak ziet er eigenlijk ook een beetje uit als een huiskamer, met de keuken midden in de zaak. Alles wordt op deze paar vierkante meters gebakken en gemaakt.